Ski areál Branná
v provozu
Zobrazit na:

Dovolená na Třeboňsku nejen pro rodiny s dětmi

Třeboňsko patří mezi nejpozoruhodnější krajiny naší země, její rozmanitost nabízí bohaté zážitky jak pro pěší turisty, tak i pro cyklisty. Je ideálním místem jak pro vícedenní dovolenou, tak i pro víkendové pobyty, ať už jste ubytovaní v nějakém penzionu či hotelu, nebo jen v kempu pod stanem. Je to svět staletých rybníků, prosluněných luk, rozlehlých lesů a poklidných malebných vesniček. Třeboňsko je vyhlášené i svými historickými skvosty a jeho rovinatý reliéf terénu si oblíbila již celá řada nenáročných turistů, cyklistů, nebo i rodiny s malými dětmi.

Z památek můžeme jmenovat v první řadě samotné město Třeboň – to se může pochlubit historickými objekty a radnicí v centru města, pěkným zámkem s přilehlým parkem, Schwarzenberskou hrobkou u rybníka Svět, pivovarem Regent, prostornými lázněmi Aurora s rozsáhlým lesoparkem a moderními Bertinými lázněmi. Kdo se jednou do Třeboně vydá, jistě se sem bude rád vracet, a to klidně i mimo letní období. Z okolí Třeboně může být zajímavým tipem pro Vaše výlety i rekonstruovaný pěkný zámek ve Stráži nad Nežárkou, pohraniční skanzen u Borovan, vesnické muzeum v Kojákovicích, nebo třeba loutkářské muzeum v obci Záluží.

Krajina Třeboňska je doslova protkána turistickými trasami a cyklostezkami, a také několika naučnými stezkami. Nejznámější z nich jsou Cesta kolem Světa, což je stezka kolem rybníka Svět, začínající a končící v Třeboni, naučná stezka Okolo Třeboně a Rožmberk. Poslední dvě jmenované stezky vedou podél největšího Českého rybníka Rožmberk, jehož krásu si rozhodně nenechte ujít. Velmi zajímavá je i naučná stezka Červené blato, což je rozsáhlé rašeliniště poblíž Suchdola nad Lužnicí. Třeboňsko, to není jen ráj pro turisty a cyklisty, na své si tu přijdou i vodáci. Řeka Lužnice patří k nejkrásnějším řekám v České republice, říční koryto na jejím horním toku tvoří jemný písek, který se tu také těžil v mnoha pískových lomech. Lužnici vyhledávají hlavně vodáci začátečníci, nebo skupiny dětských putovních táborů. Na Třeboňsku můžete využít i přírodní koupaliště u rybníka Hejtman v Chlumu u Třeboně, u Staňkovského rybníka, nebo třeba pláž Ostende u rybníka Svět.

Turistům a cykloturistům můžeme doporučit následující zajímavé trasy. Stezku proti proudu řeky Lužnice, podél hrází rybníků, která začíná ve Veselí nad Lužnicí a končí u rybníka Rožmberk, případně v Třeboni. Další putování na kole nebo s batohem na zádech můžete podniknout po červeně značené turistické stezce z Chlumu u Třeboně rybniční soustavou až do obce Stříbřec a pak do Stráže nad Nežárkou. Velmi působivá trasa je i z obce Lásenice, přes Stráž nad Nežárkou, k pěknému zámku Jemčina. A ten, kdo má zájem, může pak pokračovat podél Nežárky po zelené značce až do Veselí nad Lužnicí. Třeboňsko Vám má co nabídnout a až uvidíte, jak rozmanitá je tato jihočeská krajina, budete možná velmi mile překvapeni.

Čtěte také: Tip na výlet - Třeboňsko Tento článek přesně potvrzuje moje zkušenosti.

Předpověď počasí

Zítra
Neděle 28.7.

°C
°C
Pondělí
29.7.2024

°C
°C
Úterý
30.7.2024

°C
°C
Středa
31.7.2024

°C
°C

Provozní doba

Pondělí9:00 - 19:00
Úterý9:00 - 19:00
Středa9:00 - 19:00
Čtvrtek9:00 - 19:00
Pátek9:00 - 19:00
Sobota9:00 - 19:00
Neděle9:00 - 19:00