Ski areál Branná
v provozu
Zobrazit na:

Veselsko je doslova rájem pro cyklisty

Veselí nad Lužnicí je místem, které mnozí cyklisté, ale i turisté a vodáci považují za výchozí bod pro jejich výletní cíle. Objevíte tu překvapivě tolik nádherných míst, že se sem budete rádi vracet i v dalších letech. Míří sem lidé z celé republiky a zřejmě nejlákavější jsou pro návštěvníky zdejší cyklostezky. Veselsko je jimi doslova protkáno a vybírat je skutečně z čeho. Chtěli bychom Vám touto cestou nabídnout některé cyklostezky, co za shlédnutí určitě stojí.

Třeboňská pánev, kam patří i Veselsko, je krajinou rovinatou. Proto se do těchto míst vydávají hlavně cyklisté pohodáři a rodiny s malými dětmi. Zdejší krajina Vás možná mile překvapí svou rozmanitostí. Střídají se tu louky a lesy s rybníky, říčkami a potoky, Třeboňsko je řídce obydlenou chráněnou krajinnou oblastí a pochopitelně tu nejsou žádné velké průmyslové objekty.

První námi doporučená trasa vede z Veselí nad Lužnicí po červené turistické značce až do Třeboně. Nejedná se sice o klasickou cyklostezku, a právě proto zde potkáte cyklistů poměrně málo a budete mít více klidu při rozjímání nad zdejšími přírodními krásami. Stezka směřuje podél Nadějské rybniční soustavy a jistě budete překvapeni, o jak pěkný úsek pro výlet na kole se jedná. Navštívíte rybníky Překvapil, Rod, Naděje, Láska, Víra, Potěšil, pokocháte se dvěma pískovými přesypy, můžete obdivovat krásu největšího našeho rybníka Rožmberk a město Třeboň není jistě třeba dlouze představovat.

Druhým tipem je značená cyklostezka z Veselí nad Lužnicí do Kardašovy Řečice a dále kolem ybníka Holná s ostrůvkem Naxos, k zámku Jemčina, do obce Stará Hlína a Stříbřec. Před Vámi se bude otevírat malebná krajina podél Nežárky, kterou můžete obdivovat i po cestě se zelenou turistickou značkou, vedoucí kolem samoty Pávek a samoty Šticha. Navštívit byste mohli i nově rekonstruovaný zámek ve Stráži nad Nežárkou a Vaše putování zakončit třeba v Chlumu u Třeboně koupáním v rybníku Hejtman. Působivá cyklostezka je i ta z Veselí nad Lužnicí do Lomnice nad Lužnicí, do obce Lišov, k rybníku Dvořiště, přičemž se pak můžete rozhodnout, zda pokračovat do Hluboké nad Vltavou, nebo do Českých Budějovic. Z Veselí byste mohli směřovat i směrem na sever a severozápad, nejprve do Soběslavi a pak do Bechyně. Z Bechyně byste mohli zamířit do obce Stádlec, v údolí nad řekou Lužnicí byl postaven unikátní řetězový most, který původne sloužil na Vltavě u Podolska, a odtud byl v roce 1975 převezen, protože musel ustoupit nově vznikající Orlické přehradě. Z Veselí se můžete vydat i na zříceninu hradu Choustník, do Chýnovské jeskyně a do města Tábor. Lákadel je na Třeboňsku a Veselsku skutečně nepřeberné množství a pokud se sem zrovna chystáte, určitě neváhejte.

Čtěte také: Okolí města Veselí nad Lužnicí je rájem pro cyklisty Tento článek přesně potvrzuje moje zkušenosti.

Předpověď počasí

Zítra
Sobota 20.4.

°C
°C
Neděle
21.4.2024

°C
°C
Pondělí
22.4.2024

°C
°C
Úterý
23.4.2024

°C
°C

Provozní doba

Pondělí9:00 - 19:00
Úterý9:00 - 19:00
Středa9:00 - 19:00
Čtvrtek9:00 - 19:00
Pátek9:00 - 19:00
Sobota9:00 - 19:00
Neděle9:00 - 19:00